Direct and Inverse Proportion Model Question Paper

7th Standard EM

    Reg.No. :
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maths

Time : 01:00:00 Hrs
Total Marks : 40
    5 x 1 = 5
  1. If the cost of 3 books is Rs.90, then find the cost of 12 books.

    (a)

    Rs.300

    (b)

    Rs.320

    (c)

    Rs.360

    (d)

    Rs.400

  2. 35 cycles were produced in 5 days by a company then______ cycles will be produced in 21 days

    (a)

    150

    (b)

    70

    (c)

    100

    (d)

    147

  3. An aircraft can accommodate 280 people in 2 trips. It can take ______trips to take 1400 people.

    (a)

    8

    (b)

    10

    (c)

    9

    (d)

    12

  4. Suppose 3 kg. of sugar is used to prepare sweets for 50 members, then ____ kg. of sugar is required for 150 members.

    (a)

    9

    (b)

    10

    (c)

    15

    (d)

    6

  5. 12 cows can graze a field for 10 days. 20 cows can graze the same field for_____ days.

    (a)

    15

    (b)

    18

    (c)

    6

    (d)

    8

  6. 5 x 2 = 10
  7. Thamarai pays Rs,7500 as rent for 3 months. With the same rate how much does she have to pay for 1 year? (using unitary method).

  8. It takes 60 days for 10 machines to dig a hole. Assuming that all machines work at the same speed, how long will it take 30 machines to dig the same hole?

  9. If the cost of 6 cans of juice is Rs.210, then what will be the cost of 4 cans of juice?

  10. Reeta types 540 words during half on hour. How many words would she type in 12 minutes?

  11. A call taxi charges Rs.130 for 100 km. How much would one travel for Rs. 390?

  12. 5 x 3 = 15
  13. If 6 children shared 24 pencils equally, then how many pencils are required for 18 children?

  14. If 15 chart papers together weigh 50 grams, how many of the same type will be there in a pack of 2\(\frac {1}{2}\) kilogram?

  15. Anbu bought 2 notebooks for ` 24. How much money will be needed to buy 9 such notebooks?

  16. In the following table find out x and y vary directly or inversely?

    x 8 16 32 256
    y 32 16 8 1
  17. If x and y vary inversely and if y = 35 find x when constant of variation is 7.

  18. 2 x 5 = 10
  19. 60 workers can spin a bale of cotton in 7 days. In how many days will 42 workers spin it?

  20. Sumathi sweeps 600 m long road in \(2\cfrac { 1 }{ 2 } \) hrs. Ramani sweeps \(\cfrac { 2 }{ 3 } \)rd of same road in \(1\cfrac { 1 }{ 2 } \) I!hrs. Who sweeps more speedily?

*****************************************

Reviews & Comments about 7th Maths - Direct and Inverse Proportion Model Question Paper

Write your Comment