" /> -->

Term 2 Life Mathematics Model Question Paper

8th Standard EM

Reg.No. :
•
•
•
•
•
•

Maths

Time : 01:00:00 Hrs
Total Marks : 50
5 x 1 = 5
1. A fruit vendor sells fruits for Rs200 gaining Rs40. His gain percentage is

(a)

20%

(b)

22%

(c)

25%

(d)

16$\frac { 2 }{ 3 }$%

2. By selling a flower pot for Rs528, a woman gains 20%. At what price should she sell it to gain 25%?

(a)

Rs500

(b)

Rs.550

(c)

Rs.553

(d)

Rs.573

3. The time taken for Rs.4400 to become Rs.4851 at 10%, compounded half yearly is _______.

(a)

6 months

(b)

1 year

(c)

1$\frac { 1 }{ 2 }$years

(d)

2 years

4. The cost of a machine is Rs.18000 and it depreciates at 16  % annually. Its value after 2 years will be___________.

(a)

Rs.12000

(b)

Rs.12500

(c)

Rs.15000

(d)

Rs.16500

5. The cost of a machine is Rs.18000 and it depreciates at 16 % annually. Its value after 2 years will be___________.

(a)

Rs.2000

(b)

Rs.1500

(c)

Rs.3000

(d)

Rs.2500

6. 5 x 2 = 10
7. 48 is 32%of what number?.

8. A bank pays rs240 as interest for 2 years for a sum of rs3000 deposited as savings. Find the rate of interest given by the bank.

9. A number is increased by 25%and then decreased by 20%. Find the change in that number.

10. If the numerator of a fraction is increased by 25% and the denominator is increased by 10%, it becomes $\frac { 2 }{ 5 }$. Find the original fraction.

11. If the profit earned on selling an article for Rs.810 is the same as loss on selling it for Rs.530, then find the cost price of the article.

12. 5 x 3 = 15
13. 900 boys and 600 girls appeared in an examination of which 70% of the boys and 85%of the girls passed out in the examination. Find the total percentage of students who did not pass.

14. The income of a person is increased by 10% and then decreased by 10%. Find the change in his income.

15. If the population in a town has increased from 20000 to 25000 in a year, fi nd the percentage increase in population.

16. The population of a town is increasing at the rate of 6% p.a. It was 238765 in the year 2018. Find the population in the year 2016 and 2020.

17. Find the diff erence in C.I and S.I for
(i) P = Rs.5000, r = 4% p.a, n = 2 years.
(ii) P = Rs.8000, r = 5% p.a, n = 3 years.

18. 4 x 5 = 20
19. By selling a bicycle for rs 4275, a shopkeeper loses 5%. For how much should he sell it to have
a profit of 5%?

20. Ranjith bought a washing machine for Rs16150 and paid Rs1350 for its transportation. Then, he sold it for Rs19250. Find his gain or loss percentage.

21. The price of a rain coat was slashed from Rs1060 to Rs901 by a shopkeeper in the winter season to boost the sales. Find the rate of discount given by him.

22. A water heater is sold by a trader for Rs10502 including GST at 18% and 11%profit. Find the M.P of the water heater, profit and GST.