" /> -->

#### Measurements Book Back Questions

6th Standard

Reg.No. :
•
•
•
•
•
•

Maths

Time : 00:45:00 Hrs
Total Marks : 50
5 x 1 = 5
1. 9 m 4 cm is equal to ____________

(a)

94 cm

(b)

904 cm

(c)

9.4 cm

(d)

0.94 cm

2. 1006 g is equal to _________

(a)

1 kg 6 g

(b)

10 kg 6 g

(c)

100 kg 6 g

(d)

1 kg 600 g

3. Number of ordinary years between two consecutive leap years is _______________

(a)

4 years

(b)

2 years

(c)

1 year

(d)

3 years

4. What time will it be 5 hours after 22:35 hours?

(a)

2:30 hours

(b)

3:35 hours

(c)

4:35 hours

(d)

5:35 hours

5. 2 ½ years is equal to ______________ months.

(a)

25

(b)

30

(c)

24

(d)

5

6. 5 x 1 = 5
7. 250 ml + ½ l = _______________ l

()

3/4 l

8. 150 kg 200 g + 55 kg 750 g =_______ kg ________ g

()

205 kg 950 g

9. 20 l – 1 l 500 ml = _________l _________ml

()

18 l 500 ml

10. 450 ml $\times$ 5 = _______ l ________ ml

()

2 l 250 ml

11. 50 kg $\div$ 100 g = _________

()

500

12. 5 x 1 = 5
13. Puga

(a) True
(b) False
14. Meena bought 250 ml of buttermilk which is equal to 2.5 l.

(a) True
(b) False
15. Karku

(a) True
(b) False
16. Vanmathi bought 4 books each weighing 500 g. Total weight of 4 books is 2 kg.

(a) True
(b) False
17. Gayathri bought 1 kg of birthday cake. She shared 450 g with her friends. The weight of cake remaining is 650 g.

(a) True
(b) False
18. 4 x 2 = 8
19. Janaki bought 650 mg of a tablet. What is its weight in gram?

20. Murali has a bag that weighs 3 kg and 450 g. What is its weight in gram?

21. A child needs 100 g of vegetables per day. How many kg of vegetables will be needed for a school of strength 90.

22. A bag contains 81 kg of sugar. If the shopkeeper made small packets of 750 g. each, then how many packets can be made from 81 kg of sugar?

23. 4 x 3 = 12
24. Convert into lower units:
(i) 15 km (m, cm, mm)
(ii) 12 kg (g, mg)

25. Thenmozhi’s height is 1.25 m now. She grows 5 cm every year. What would be her height after 6 years?

26. In a school,200 litres of lemon juice is prepared. If 250 ml lemon juice is given to each student, how many students get the juice?

27. If Wednesday falls on 20th of December 2017. What is the day on 8th june 2018? Also say the number of days between these two dates.

28. 3 x 5 = 15
29. A handloom weaver takes 6 hours 20 minutes 30 seconds and 5 hours 50 minutes 45 seconds to weave two silk sarees. What is the total time to weave the two silk sarees?

30. Find the duration between 6 a.m and 4 p.m

31. The clock is set at 7 a.m. If the clock slows down two minutes every hour, find the time shown by the clock at 6 p.m.