Numbers Model Question Paper

6th Standard

    Reg.No. :
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maths

Time : 01:00:00 Hrs
Total Marks : 40
    5 x 1 = 5
  1. 1 billion is equal to ___________

    (a)

    100 crore

    (b)

    100 million

    (c)

    100 lakh

    (d)

    10000 lakh

  2. The difference between the successor and the predecessor of 99999 is

    (a)

    90000

    (b)

    1

    (c)

    2

    (d)

    99001

  3. The value of 24 \(\div \) {8-(3\(\times\)2)} is

    (a)

    0

    (b)

    12

    (c)

    3

    (d)

    4

  4. (53 + 49) \(\times\) 0 is

    (a)

    102

    (b)

    0

    (c)

    1

    (d)

    53 + 49 \(\times\)0

  5. Which of the following is not true?

    (a)

    (4237 + 5498) + 3439 = 4237 + (5498 + 3439)

    (b)

    (4237 \(\times\) 5498) \(\times\) 3439= 4237 \(\times\) (5498 \(\times\) 3439)

    (c)

    4237 + 5498 \(\times\) 3439 = (4237 + 5498) \(\times\) 3439

    (d)

    4237 \(\times\) (5498 + 3439) = (4237 \(\times\) 5498) + (4237 \(\times\) 3439)

  6. 5 x 2 = 10
  7. Observe the commas and write down the place value of 7. 56,74,56,345

  8. Observe the commas and write down the place value of 7. 567,456,345

  9. Round off the following to the given nearest place. 50,81,739; lakh

  10. The number lock has the password number with 3 digits. The number is least even number and less than 200. Middle digit has no value separately. Find the password. The digits are used only once.

  11. Find the numbers between 572634 and 562634 which is approximated to ten thousands place

  12. 5 x 3 = 15
  13. Write the number names in words using the International System. 103,456,789

  14. In an exhibition, the number of tickets sold on the first, second, third and fourth days are 1,10,000, 75,060, 25,700 and 30,606 respectively. Find the total number of tickets sold on all the 4 days.

  15. Estimate the sum of 157826 and 32469 rounded off to the nearest ten thousand.

  16. Use the properties of whole numbers and simplify. 196 + 34 + 104

  17. Mullaikodi has 25 bags of apples. In each bag there are 9 apples. She shares them equally amongst her 6 friends. How many apples do each get? Are there any apples left over?

  18. 2 x 5 = 10
  19. Tamil Nadu has about twenty six thousand three hundred forty five square kilometre of Forest land. Write the number mentioned in the statement in the Indian System.

  20. Compare 59283746 and 59283748 using place value chart.

*****************************************

Reviews & Comments about 6th Maths - Numbers Model Question Paper

Write your Comment