#### Ratio and Proportion Model Question Paper

6th Standard

Reg.No. :
•
•
•
•
•
•

Maths

Time : 01:00:00 Hrs
Total Marks : 40
5 x 1 = 5
1. The ratio of Rs1 to 20 paise is __________.

(a)

1: 5

(b)

1: 2

(c)

2: 1

(d)

5: 1

2. The length and breadth of a window are in 1m and 70 cm respectively. The ratio of the length to the breadth is ____________.

(a)

1: 7

(b)

7: 1

(c)

7: 10

(d)

10: 7

3. Which of the following ratios are in proportion?

(a)

3 : 5 , 6 : 11

(b)

2 : 3, 9 : 6

(c)

2 : 5, 10 : 25

(d)

3 : 1, 1 : 3

4. If a man walks 2 km in 15 minutes, then he will walk ___________ km in 45 minutes.

(a)

10

(b)

8

(c)

6

(d)

12

5. The equivalent fraction of $\frac { 1 }{ 7 }$ is _____________

(a)

$\frac { 2 }{ 15 }$

(b)

$\frac { 1 }{ 49 }$

(c)

$\frac { 7 }{ 49 }$

(d)

$\frac { 100 }{ 7 }$

6. 5 x 2 = 10
7. Find the simplified form of the following ratios 12 : 27

8. Find the simplified form of the following ratios 75: 100

9. Give two equivalent ratios for each of the following.5 : 4

10. From your school diary, write the ratio of the number of holidays to the number of working days in the current academic year.

11. After sowing seeds on day one, Muthu observes the plants growth and records it. In 10 days, if the first plant grew $\frac { 1 }{ 4 }$ th of an inch and the second plant grew $\frac { 3 }{ 8 }$th of an inch, then which plant grew more?

12. 5 x 3 = 15
13. Kumaran has Rs 600 and wants to divide it between Vimala and Yazhini in the ratio 2 : 3. Who will get more and how much?

14. By proportionality law, check whether 3 : 2 and 30 : 20 are in proportion.

15. Cholan walks 6 km in 1 hour at constant speed. Find the distance covered by him in 20 minutes at the same speed.

16. Antony brushes his teeth in the morning and night on all days in a week. Shabeen brushes her teeth only in the morning. What is the ratio of the number of times they brush their teeth in a week?

17. Team A wins 26 matches out of 52 matches. Team B wins three-fourth of 52 matches played. Which team has a better winning record?

18. 2 x 5 = 10
19. In a family, the amount spent in a month for buying Provisions and Vegetables are in the ratio 3 : 2. If the allotted amount is Rs 4000, then what will be the amount spent for (i) Provisions and (ii) Vegetables?

20. You purchase 6 apples for Rs 90 and your friend purchases 5 apples for Rs70. Whose purchase is better?